Warsztaty muzyczno-teatralne dla dzieci

realizowane w ramach zadania publicznego finansowanego przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Forum Polsko-Czeskie na rzecz zbliżenia społeczeństw, pogłębionej współpracy i dobrego sąsiedztwa 2021″.

.

UFO porywające krowę

Warsztaty w Nowej Wsi Kłodzkiej

Podczas  tego muzyczno-teatralnego spotkania mogliśmy przekonać się że rytm to coś, co każdy z nas ma w sobie. Młodzież poznała działanie wielu innych instrumentów rytmicznych oraz instrumentów terapeutycznych i przekonała się o instnieniu zjawiska rezonansu jako fizycznego działania na nasze ciało. Poznała pojęcie sonoterapii, potrzebie kontaktu z naturalnymi źródłami dźwięku i znaczeniu tego, jak ważny jest wpływ częstotliwości fal dźwiękowych, na ludzki organizm. Nasz krąg to zabawa dźwiękiem, wędrówka z rytmem, prowadzona, spontaniczna kreatywność muzyczna i odkrywanie siebie.

Warsztaty w Świerkach

Grając w grupie uczymy się empatii, słuchania innych, dźwięki bębna relaksują ciało, rozluźniają świadomość, synchronizują pracę obu półkul, pobudzają wrażliwość muzyczną i kreatywność. Gra na bębnach często opiera się na improwizacji co sprzyja rozwojowi spontaniczności będąc jednocześnie terapią rytmem, naturalnie wyczuwalnym nawet dla tych, którzy z muzyką niewiele mają wspólnego. Podczas spotkań obserwuję takie tworzenie, niezależnie od wieku i zdolności muzycznych czy różnorodności społeczno- kulturowych uczestników.

Warsztaty w Bystrzycy Kłodzkiej

Uczestnicy mogli przekonać się jak niewiele trzeba żeby instrument stał się ich przyjacielem. Wędrówka po dźwiękach pokazała że muzykę każdy ma w sobie i pomimo tego że z różną ekspresją, to każdy z nas wychwytuje rytm. Grupowa gra uczy nas słuchania innych, rozbudza empatię, poprawia komunikacje. Instrumenty etniczne, pierwotnie służące do komunikacji i rytualnych obrzędów dziś mają przede wszystkim znaczenie artystyczne i terapeutyczne. Rozluźniające dźwięki bębna relaksują ciało, uwalniają z napięć, poprzez synchronizacje obu półkul mózgowych poprawiają procesy poznawcze, pobudzają wrażliwość muzyczną i kreatywność. Prowadzona improwizacja rytmiczna opiera się na spontaniczności, jest terapią dźwiękiem i budzi nieznane wcześniej możliwości drzemiące w uczestnikach, niezależnie od ich wieku, zdolności muzycznych czy różnorodności społeczno-kulturowych.