Spektakl plenerowy Culinarium Pictum
realizowany w ramach zadania publicznego finansowanego przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Forum Polsko-Czeskie na rzecz zbliżenia społeczeństw, pogłębionej współpracy i dobrego sąsiedztwa 2021″.
Culinarium Pictum to spektakl plenerowy w wykonaniu czeskich artystów, działających pod egidą instytucji Valdštejnska Loggie w Jičinie. Jest on zainspirowany kulturą baroku; kostiumy, muzyka, oraz rekwizyty nawiązują do tej epoki i stwarzają niepowtarzalną atmosferę, dzięki której widzowie przenoszą się w czasie. Spektakl jest czytelny dla widzów różnych narodowości, ponieważ oprócz języka mówionego (czeski) używa środków ekspresji symbolicznej, takich jak gest, taniec, śpiew. Utrzymana w duchu barokowego przepychu stylizacja wielopoziomowej narracji nawiązuje do cech gatunkowych tej epoki. Spektakl ma charakter interdyscyplinarny, na pograniczu sztuki pantomimy, cyrku, teatru tańca i koncertu. Muzyka na żywo towarzyszy akcji teatralnej. W przedstawieniu są również użyte lalki, co dla polskiego widza jest szczególnie ciekawe z uwagi na bogatą tradycje lalkarstwa w sąsiednim kraju – Czechach. Culinarium Pictum to malowniczy kabaret barokowy, łączący teatr z bankietem. Malownicze menu z przysmakami dla oczu, uszu i słodkich języków. Magiczny samochód bankietowy, który z każdego odwiedzającego tworzy dzieło sztuki.
Spektakl odbył się 28.08.2021 r. w Pałacu Gorzanów.
Wystąpili: Jakub Müller, Magdaléna Pupík Rellichová, Zuzana Richterová, Anna Strnadová, Kristýna Břeská, Adam Hošek, Petra Hanušová,Michaela Rejlková, Marie Burešová, Martina Ryplová
muzycy: Tomáš Mašek a Michael Pospíšil
scenograifa: Josef Mlázovský, Naďa Crhová, Jakub Šulík
light design: René Vitvar
reżyseria: Jiří Vydra
Przedstawienie odbyło na dziedzińcu Pałacu w Gorzanowie, w otoczeniu starych XVII murów założenia pałacowo – parkowego. Spektakl nawiązywał do barokowej estetyki różnorodności form, taniec, kuglarstwo, siew, muzyka, kostiumy. Podczas przedstawienia aktorzy prezentowali przysmaki charakterystyczne dla kuchni czeskiej oraz czeskie tradycyjne ciastka. Ich nazwy i historia pochodzenia były tłumaczone w teatralny sposób na język polski. W ten sposób widz zapoznawał się z czeskimi kulinariami w formie zabawy i teatru, niektóre elementy sztuki kulinarnej zyskały tez formę kostiumu lub peruki (np. peruki z rurek z kremem), ciasteczka, i inne słodycze były elementem kostiumu tancerki, która rozdawała je publiczności.
.
Zdjęcia: Tomasz Augustyn
Zdjęcia: Tomasz Augustyn
W ramach przygotowania spektaklu, przez kilka godzin od strony technicznej pracowali i pomagali polscy i czescy uczestnicy wydarzenia, zarówno artyści, jak i wolontariusze, ekipa realizująca streaming. Podczas przygotowań również musieliśmy wykazać się nazwajem chącią współpracy i komunikacji, warunki pogodowe były ryzykowne i co chwilę zapowiadano deszcz, jednak wszyscy zaangażowani dołożyli sił i chęci, żeby wspólnie to wydarzenie zrealizować i rzeczywiście nawiązać, pogłębić i pielęgnować polsko-czeskie kontakty. Wielu widzów po spektaklu pytało o zespół artystyczny i projekt Poznaj Sąsiada Kulturalnie. Nawiązały się nowe znajomości i zainteresowanie sztuką z zagranicy, zarówno czescy artyści jak i polscy widzowie i zespół Fundacji Pałacu Gorzanów, który od lat działa na gruncie kulturalnej współpracy polsko-czeskiej, są zadowoleni z zainstniałego wydarzenia i pełni chęci dalszej współpracy, spotykania się i wspólnego realizowania wydarzeń kulturalno - artystycznych.